Inloggen

Coif

Moderators: Administrators SAG Lezers: Gasten

 
Coif
door Reinier van Noort

Wat heb je nodig?
Tunieken in de Maciejowski

Type stof: linnen
Kleur: wit
Hoeveelheid: ± 30 cm x 60 cm
Afwerking: Naden mogen onopvallend met de naaimachine afgewerkt worden.

De term coif (of capertje) kan op drie dingen duiden; de maliën coif; een kap van maliën die dient als bescherming van het hoofd en vaak ook de nek, de gevoerde coif; een hoofdbescherming van textiel of leer, en de normale coif. Deze laatste is een simpel linnen kapje dat in de 13e eeuw veelvuldig gedragen werd door vooral mannen. (Er is ook een letterlijk ingewikkeldere vrouwenvariant, deze heet huvette.) De linnen coif wordt altijd als wit afgebeeld, dus de stofkeuze is weer beperkt tot wit of heel lichtgekleurd ongebleekt linnen.

Het maken van een coif:
Een coif is erg simpel en snel te maken, en er is weinig stof voor nodig dus vaak kan dit uit een reststukje (dat bijvoorbeeld over is na het maken van je braies of ondertuniek).

Allereerst meet je twee maten. Meet over de bovenkant van je hoofd van de ene kant van je kaak naar de andere. Deel dit door twee. Dit is maat (A)
Meet de tweede maat (B) over de achterkant van je hoofd van slaap tot slaap.

Neem nu een rechthoekig stuk stof, met een lengte van tweemaal A, en een breedte van B. Vouw dit stuk over de breedte dubbel (zodat je een dubbel stuk stof overhoudt van A bij B centimeter).

Leg dit stuk stof met de vouw van je af neer en teken de ronde achterkant van de coif af, en eventueel de onderkant. Knip dit vervolgens ook af (maar laat waar het kan genoeg ruimte over voor een stiknaad!). De vouw in de stof komt in de coif bovenop het hoofd uit. De hoek tussen A en B kan 90 graden of minder zijn (met minder komt de coif achterop het hoofd hoger uit dan aan de voorkant). De hoek voorop de coif moet altijd 90 graden zijn, anders komt de voorrand er vreemd uit te zien. Stik de stof aan elkaar vanaf het einde van de vouw tot aan de onderkant van de coif, en werk alle randen en naden af.
Nu hoef je alleen nog twee touwtjes aan de coif te maken. Dit kan het mooiste door twee ~20cm lange stroken stof tot bandjes te naaien (zie afbeelding). Naai deze bandjes in de hoeken vooraan de onderkant goed vast.

Je zult zien dat de coif wat krinkelt achterop het hoofd. Dit is niet of moeilijk te vermijden. Wat wel helpt is de coif nat te maken en strak op het hoofd gebonden op te laten drogen. De stof rekt en krimpt dan wat meer naar de vorm van je hoofd.

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat zo’n simpel linnen kapje erg goed kan helpen met het binnenhouden van warmte, vooral ook ‘s nachts in de winter tijdens het slapen.

Geschreven namens de S.A.G. in opdracht van de Orde der Noorderwind
Eerste versie april 2007 - Tweede versie maart 2010
  Bas Laatst gewijzigd: Za, 4 maa '17, 13:04
 
Nieuw topic Antwoorden
 
Bataille 2021