Inloggen

Middeleeuwers - John Hawkwood

Moderators: Administrators Lezers: Gasten

Nieuw topic Antwoorden
 


John Hawkwood
door Larissa Hageman

John Hawkwood (1320-1394), een Engelsman, maakte van vechten zijn beroep. Hij was de zoon van Sible Hedingham, een looier uit Essex. Veel is er niet bekend over zijn jeugd en er doen daarover dan ook vele verschillende verhalen de ronde. Wel is bekend dat hij uiteindelijk in Londen voor militaire dienst tekende.

_________________________________________________________________________________

Hawkwood vocht mee in de Honderdjarige oorlog (1337-1453). Verschillende tradities verhalen dat hij mee vocht in de slagen Poitiers en Crecy, maar dit valt niet te bewijzen. Wel is het goed mogelijk. Na de beëindiging van de oorlog trok Hawkwood samen met een groep soldaten naar Bourgondië alwaar hij huurling werd en voor geld vocht. Hij vocht onder andere tegen de paus in Avignon en hij vocht op verschillende andere plekken in Frankrijk.

Hij werd condottiere, een Italiaanse benaming voor de aanvoerder van een groep huurlingen, van de “White Company” na Albert Sterz. Als condottiere maakte Hawkwood in 1363 deel uit van de troepen van Markies Montferrato om tegen Milaan te vechten. Hierna bleven Hawkwood en zijn troepen in Italië. In Italië werd hij vervolgens veel ingehuurd en vocht hij onder andere voor Pisa tegen Florence in 1363, voor Perugia tegen de pauselijke troepen in 1369 en voor Bernabò Visconti tegen een bondgenootschap van Italiaanse steden.

In Italië waren condotta (huurlingen) geliefd omdat steden veel liever condotta inhuurden dan hun eigen leger opleidden. Hawkwood vergaarde veel roem en ook een geduchte reputatie. Zo werd hij in 1368 uitgenodigd voor de trouwerij van Lionel van Antwerpen, waar veel grote namen van die tijd aanwezig waren, waaronder Chaucer. Zijn roem blijkt ook uit het feit dat Richard II van Engeland hem tot ambassadeur benoemde aan het Roomse hof in 1381.

Één van de laatste opdrachten voor Hawkwood was om als commandeur van het leger van Florence de uitbreiding van Milaan te voorkomen. Zijn leger viel Lombardije binnen en verdedigde Florence tot het vredesverdrag. Als dank gaf Florence Hawkwood burgerschap en Hawkwood verbleef in de stad tot aan zijn dood in 1394. Ondanks dat huurlingen vaak gevreesd werden in de middeleeuwen, vergaarde John Hawkwood niet alleen veel rucht, maar ook veel roem met zijn beroep.

Interessante feiten
- Aanvankelijk werd John Hawkwood in Italië begraven, maar Richard II haalde zijn lichaam terug naar Engeland.
- Florence gaf de kunstenaar Paolo Uccello opdracht tot de bouw van een monument.
Dit moment is heden ten dage nog steeds te vinden in Duomo.
- Een verhaal van John Hawkwood is hier te lezen.
- De White Company had een veel betere reputatie dan de meeste huurlingenorganisaties.
- Het gerucht gaat dat, ondanks al zijn rijkdom, Hawkwood analfabeet was


Bronvermelding
1. Wikipedia, John Hawkwood, 2010. http://en.wikipedia.org/wiki/John_Hawkwood
2. Kenneth Fowler, Sir John Hawkwood, Oxford Dictionary of National Biography
_________________________________________________________________________________

  Willeke Laatst gewijzigd: Za, 4 maa '17, 14:54
 
Nieuw topic Antwoorden
 
Bataille 2021